Projekt

Sunde fødevarer til mennesker med diabetes

For mange patienter med diabetes er det en udfordring at gennemskue, hvilke fødevarer der er bedst at putte i indkøbskurven og tage med hjem på spisebordet. Et nyt projekt skal gøre det nemmere at træffe sunde valg i indkøbssituationen, hvis man har diabetes.

Kvinde kigger på vareindholdet på en fødevarer.

Det kan være en udfordring at vælge rigtigt, når man som patient med diabetes vil planlægge sammensætningen af sin mad. Projekt Sunde fødevarer til mennesker med diabetes fokuserer på at øge viden og information om sunde valg af fødevarer.

Projektets overordnede mål er at gøre det lettere for personer med diabetes at følge De officielle kostråd under hensyntagen til individuelle mål og strategier. Den rette kost er en del af en velreguleret diabetes, og det er særlig vigtigt at have fokus på indtaget af kulhydrater, både mængde, type og fordeling over dagens måltider. Det bidrager til at stabilisere blodsukkeret. Projektet skal øge handlekompetencerne til at vælge de sunde fødevarer i indkøbssituationen, når man har diabetes.

Kendskab og anvendelse af eksisterende støtteværktøjer og mærkningsordninger

Som led i projektet er der gennemført en kvantitativ undersøgelse blandt mennesker med diabetes og en kvalitativ undersøgelse blandt sundhedsprofessionelle. Formålet har været at undersøge, hvilke eksisterende mærkningsordninger, støtteværktøjer og redskaber, der er kendskab til, hvilke der anvendes i praksis, og hvilke ønsker der er til nye støtteværktøjer og redskaber. Læs om undersøgelsen og resultaterne her. 

Indkøbsguide

Projektet har desuden resulteret i et konkret og handleanvisende støtteværktøj – en indkøbsguide – der skal sikre sunde fødevarer til mennesker med diabetes. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er, som en del af projektet, blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk.

Download indkøbsguiden her. Guiden kan også bestilles hos kfsbutik.dk eller netbutik.diabetes.dk.

Idekatalog til rådgivning og vejledning af borgere med diabetes.

I et idekatalog kan ernærings- og sundhedsprofessionelle finde inspiration til rådgivning og vejledning af borgere med diabetes. Idekataloget præsenterer et overblik over apps, madopskrifter, film og andre eksisterende støtteværktøjer, der kan bidrage til den sundhedsprofessionelles rådgivning og vejledning af borgere med type 1- og type 2-diabetes.

Du kan hente Idekataloget helt gratis lige her. 

Den Nationale Diabeteshandlingsplan

Projektet løfter initiativ 4 i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020. Indholdet i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020 blev aftalt mellem regeringen og satspuljepartierne i efteråret 2017. I planen indgår 12 initiativer til styrkelse af diabetesindsatsen i Danmark og skabe en fælles national ramme, som skaber mål og retning for diabetesindsatsen i Danmark. Regeringen og satspuljepartierne har med satspuljen for 2017-2020 indgået en aftale om at afsætte 65,0 mio. kr. til Den Nationale Diabeteshandlingsplan, der skal styrke indsatsen på diabetesområdet.

Fakta

Tidsplan

April, 2018 - december, 2020

Partnere

Kost & Ernæringsforbundet (projektejer og -leder)
Komiteen for Sundhedsoplysning
Sekretariat Rådet for sund mad
Sundhedsstyrelsen

Øvrige parter i projektet
Diabetesforeningen

Følgegruppe
Bispebjerg Hospital
De Samvirkende Købmænd
Fødevarestyrelsen
Kommunernes Landsforening
Landbrug & Fødevarer
Steno Diabetes Center
Sundheds- og Ældreministeriet

Financiering

I Den Nationale Diabeteshandlingsplan er afsat i alt 1 mio. kr. til et projekt under Rådet for sund mad, fordelt med 0,5 mio. kr. i 2018, 0,3 mio. kr. i 2019 og 0,2 mio. kr. i 2020.

Økonomi omkring projektet varetages af projektledelsen og sekretariat i Rådet for sund mad.

Kontakt

Karina Kyhn Andersen, Kost & Ernæringsforbundet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet