Projekt

Sunde fødevarer til mennesker med diabetes

For mange patienter med diabetes er det en udfordring at gennemskue, hvilke fødevarer der er bedst at putte i indkøbskurven og tage med hjem på spisebordet. Et nyt projekt skal gøre det nemmere at træffe sunde valg i indkøbssituationen, hvis man har diabetes.

Sunde fødevarer til mennesker med diabetes

Det kan være en udfordring at vælge rigtigt, når man som patient med diabetes vil planlægge sammensætningen af sin mad. Projekt Sunde fødevarer til mennesker med diabetes skal bl.a. fokusere på at øge viden og information om sunde valg af fødevarer.

Projektets overordnede mål er at gøre det lettere for personer med diabetes at følge De officielle kostråd under hensyntagen til individuelle mål og strategier. Den rette kost er en del af en velreguleret diabetes, og det er særlig vigtigt at have fokus på indtaget af kulhydrater, både mængde, type og fordeling over dagens måltider. Det bidrager til at stabilisere blodsukkeret. Projektet skal øge handlekompetencerne til at vælge de sunde fødevarer i indkøbssituationen, når man har diabetes.

Det første konkrete og handleanvisende støtteværktøj er nu en realitet. Indkøbsguiden ’Vælg sundere mad- og drikkevarer’ er udviklet af Sundhedsstyrelsen og Diabetesforeningen. Guiden er, som en del af projektet, blevet opdateret og har fået nyt visuelt udtryk.

Download indkøbsguiden her. Guiden kan også bestilles hos kfsbutik.dk eller netbutik.diabetes.dk.

Den Nationale Diabeteshandlingsplan

Projektet løfter initiativ 4 i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020. Indholdet i Den Nationale Diabeteshandlingsplan 2017-2020 blev aftalt mellem regeringen og satspuljepartierne i efteråret 2017. I planen indgår 12 initiativer til styrkelse af diabetesindsatsen i Danmark og skabe en fælles national ramme, som skaber mål og retning for diabetesindsatsen i Danmark. Regeringen og satspuljepartierne har med satspuljen for 2017-2020 indgået en aftale om at afsætte 65,0 mio. kr. til Den Nationale Diabeteshandlingsplan, der skal styrke indsatsen på diabetesområdet.

Fakta

Tidsplan

April, 2018 - december, 2020

Partnere

Kost & Ernæringsforbundet (projektejer og -leder)
Komiteen for Sundhedsoplysning
Måltidspartnerskabets sekretariat
Sundhedsstyrelsen

Øvrige parter i projektet

Diabetesforeningen

Følgegruppe

Bispebjerg Hospital
DSK
Fødevarestyrelsen
KL
Landbrug & Fødevarer
Steno Diabetes Center
Sundheds- og Ældreministeriet

Financiering

I Den Nationale Diabeteshandlingsplan er afsat i alt 1 mio. kr. til et måltidspartnerskabsprojekt, fordelt med 0,5 mio. kr. i 2018, 0,3 mio. kr. i 2019 og 0,2 mio. kr. i 2020.

Økonomi omkring projektet varetages af projektledelsen og Måltidspartnerskabets sekretariat.

Kontakt

Karina Kyhn Andersen, Kost & Ernæringsforbundet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet