Nyt fra måltids- og sundhedsområdet

19. september 2018

Vi kigger igen tilbage på den seneste tids nyheder på måltids- og sundhedsområdet, og bringer her et udsnit. Læs bl.a. om regeringens nye strategi og om forskellige tiltag ift. børn og deres sundhed og madglæde.

Ny regeringsstragi for mad, måltider og sundhed

Vi har tidligere omtalt den nye Regeringsstrategi for mad, måltider og sundhed. “Det skal være let at vælge et sundt måltid, og vi skal understøtte, at danskerne har de rette kompetencer til at træffe sunde, gode madvalg gennem hele livet,” lyder det af pressemeddelelsen. Bag regeringsstrategien står Miljø- og Fødevareministeriet, Undervisningsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet samt Børne- og Socialministeriet. Der er afsat i alt 40 mio. kroner til initiativerne.

Dansk gastronomi

Derudover vil regeringen afsætte 40 mio. kr. over en fire-årig periode med det formål at fremme Danmarks position som et globalt centrum for gastronomi. Regeringen vil igangsætte initiativer, der skal se på, hvordan gastronomi kan være med til at løse udfordringer i forhold til sundhed, madspild og bæredygtig fødevareproduktion. Læs mere her.

Pengepræmie til overvægtige børn

Tidligere på sommeren kom der stor fokus på, hvordan vi som samfund kan forebygge og behandle overvægt hos børn. Anledningen var et forslag fra læge og regionsrådsmedlem i Region Midtjylland, Jørgen Winther (V). Foreslaget gik ud på at stille en belønning på 22.000 kroner i udsigt til de unge, der ikke er overvægtige, når de skal konfirmeres. Efter forslaget blev offentlig kendt i en artikel i Randers Amtsavis 4. august 2018, har mange kritiseret det. Flere påpegede, at der ikke er videnskabelig evidens for, at forslaget vil have den ønskede effekt. Derudover kritiserede mange forslaget, da det lægger ansvaret for vægttab over på børn og unge. Professor i Folkesundhedsvidenskab, Signild Vallgårda, skrev i Politiken den 12. august, at flere undersøgelser peger på, at opmærksomhed på overvægt kan føre til vægtstigning, modsat hvad man måske skulle have forventet. Hun foreslår, at i stedet for at fokusere på vægten, ville det være en ide at være mere optaget af børnenes sundhed. For eksempel er fysisk udfoldelse og sunde spisevaner gavnligt for alle uanset vægt.

Gode måltidsvaner i daginstitutioner

Sunde spisevaner er netop i fokus i en ny rapport fra DPU bestilt af Fødevarestyrelsen. Forskningen bag er grundlaget for Fødevarestyrelsen nye anbefalinger for gode rammer om måltiderne i daginstitutioner. Et af de overordnede budskaber er, at dagtilbuddene skal lade måltiderne være en del af den pædagogiske praksis. En af anbefalingerne lyder, at måltiderne knyttes til læreplanerne, så måltiderne er en del af det pædagogiske arbejde. Læs mere her.

Den 12. september var der igen Maddag, der sætter fokus på måltider i daginsitituioner. Maddag er en tilbagevendende begivenhed, der hylder det fælles måltid, og markerer værdien af madordninger. I år deltog mere end 28.000 børn. Menuen stod på rugbrødsmadder med forskelligt pålæg. Læs om hvordan Maddag blev fejret i en børnehave i Kalundborg her.

Overvægt i DK og Europa

Vi slutter af med nyt om overvægt i Europa. WHO’s European Health Report viser bl.a. hvor mange overvægtige, der i de europæiske lande. I følge rapporten har 19,7% af danskerne en BMI over 30, hvilket sætter dem i kategorien ‘svært overvægtige’. Danmark er dog det land i Europa med færrest svært overvægtige. Malta topper listen med 28,9 %. Se dr.dks dækning af nyheden her, hvor man også finder tallene for alle lande.

Der er lukket for nye kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet