Danskernes sundhed, overvægt og forebyggelse

23. marts 2018

Særligt ét emne har fyldt meget i mediernes historier på måltids- og sundhedsområdet den seneste tid: overvægt. Få et overblik over noget af det, der er blevet skrevet + et par andre historier på området.

Danskernes Sundhed

Den 6. marts lancerede Sundhedsstyrelsen Danskernes Sundhed – Den Nationale Sundhedsprofil 2017. Undersøgelsen viser bl.a. at nu er over halvdelen af den danske befolkning (51%) overvægtig. Denne nyhed har medført en lang række artikler om netop overvægt og danskernes sundhed. Herunder kan du læse nogle af indslagene.

Læs Kost & Ernæringsforbundets artikel om undersøgelsen her.

Danskerne bliver tykkere

På baggrund af undersøgelsen skrev Zetland artiklen Nu er der flere tykke danskere end tynde. Hvordan skete det? Her beskrives udviklingen som et gigantisk paradoks.

”I årtier har vi spurgt, hvad de overvægtige koster samfundet. I dag kan vi konstatere: De overvægtige er samfundet. Trods den overvældende offentlige samtale, der foregår om sundhed og ernæring, har vi har aldrig været tykkere. Tilbage står så spørgsmålet: Hvorfor?”

Læs artiklen her, hvor også Zetlands læsere kommer med egne bud på, hvor vi som samfund aldrig har været tykkere.

Zetland prøver at komme nærmere et svar og vil følge op på artiklen med en miniserie om emnet. I Belingske kunne man dagen efter undersøgelsen blev offentliggjort læse artiklen Nu vejer de fleste danskere for meget: Det er et gigantisk samfundsproblem. Her har de bl.a. interviewet forskningsansvarlig overlæge på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus Jens-Christian Holm, der mener, at tallene er udtryk for et enormt helbreds -og samfundsproblem, fordi det ifølge ham fører til øgede medicinske udgifter, en nedsat arbejdsstyrke, nedsat indtjening og i sidste ende en dårligere velfærdsstat.

Læs artiklen her.

Kaloriemærkning

Andre medier har i løbet af den sidste måned forholdt sig til, hvordan man kan reducere fedme. I Jyllands Posten kan man således læse om, hvordan kaloriemærkning kan få os til at vælge sundere. Her refererer de til en rapport fra Kræften Bekæmpelse, hvori der advokeres for, at kaloriemærkning er en vigtig ernærings og folkesundhedsstrategi, som bidrager til kampen mod overvægt-og fedmeepidemien. Rapporten viser desuden, at der med kaloriemærkning er mulighed for at reducere den sociale ulighed i overvægt, da både forbrugere med lang uddannelse og indkomst, men også kort uddannelse og lav indkomst, tager kaloriemærkning til sig.

Artiklen kan læses i Jyllands Posten fra 18. marts i tillægget Krop og Livsstil.

Mad- og måltidsvaner blandt børn og unge

I slutningen af februar offentliggjorde Vidensråd for Forebyggelse rapporten Fremme af sunde mad- og måltidsvaner blandt børn og unge. Rapporten er en opsamling på flere studier, der sammenligner danske og udenlandske indsatser, som har haft til formål at forbedre børn og unges mad- og måltidsvaner. Rapporten viser, at antallet af overvægtige børn ligger på mellem 10 og 25% og kommer med en række anbefalinger for, hvad man kan gøre på samfundsplan for at få flere til at spise sundere. Her argumenterer de bl.a. for at supermarkeders udbud og indretning har afgørende betydning for forbrugernes kostvaner og dermed sundhed. Rapporten skriver således:

”I supermarkeder er der derfor et stort potentiale for at påvirke en stor målgruppe til sundere kostvaner, og det er en oplagt ramme for indsatser, som er designet til at motivere til sunde fødevarevalg.”

Portionsstørrelser og mådehold

En anden indsats, der bliver nævnt, er portions- og pakkestørrelser. I rapporten står der, at en lovmæssig regulering af kravene til portions- og emballagestørrelser sammen med lovgivning, der sikrer mindre tilgængelighed forventes at påvirke folks adfærd hen imod lavere indtag af energi og tomme kalorier.

Tilgængelighed og størrelser blev der også talt om til Måltidspartnerskabets symposium Ret Portion. Udover at tale om mindre størrelser blev tilgængelighed og mådehold fremhævet. Noget som Karen Lumholdt, moderator til symposiet, også lægger vægt på i en kronik om mådehold i Kristelig Dagblad, hvor hun skriver:

”Tænk, hvis vi også begyndte at sige nej tak til butikkernes ustandselige tilbud om: nu endnu mere i posen. Så kunne vi også knække fedmekurven.”

Læs hele hendes kronik her.

 

Der er lukket for nye kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet