Maddannelse, emballage og fremtidens måltidsvaner

8. september 2017

Vi har vanen tro kigget den seneste uges mad- og måltidsnyheder igennem og bringer her et udsnit. Kom bl.a. på besøg i en jysk børnehave, der er glade for deres nye madordning.

Maddannelse

Der har i en seneste uge været flere historier om mad og børnehaver. En af dem er fra Viborg Stifts Folkeblad, der har været på besøg i børnehaven Solstrålen i Karup. Børnehaven har nu haft madordning i ca et halvt år, hvilket både lederen og den kostfagligt ansvarlige er glade for. Det fælles måltid er i følge lederen Ann Dupont både lærerigt og udviklende for børnene. “Det handler jo om andet end at spise. Børnene lærer også noget om bordskik – eller maddannelse, som vi kalder det,” forklarer Ann Dupont.

Læs hele artiklen her.

Kan lækker emballage øge appetitten?

Det er et kendt problem, at mange ældre er underernærede. I Københavns Kommune arbejder man nu på et nyt måltidskoncept, der skal sikre, at hjemmeboende ældre ikke mister appetitten og spiser for lidt. Konceptet går ud på at give maden og emballagen en grundig æstetisk makeover, så det kommer til at fremstå mere appetitligt. “Vi arbejder med en emballage, der læner sig op ad ting, som virker trygge og velkendte for den ældre. […] Det er helt bevidst, at vi fravælger den hvide plastik, fordi den virker klinisk og ikke særlig appetitvækkende, og samtidig går vi efter et mere moderne udtryk,” siger Lene Vad Jensen, der er senior designstrateg på projektet i Københavns Kommune.

Indtil videre har kommunen indsamlet en masse data fra de ældre i kommunen om, hvordan de gerne vil have deres mad serveret. Sammen med en stribe praktiske hensyn eksempelvis til stabling under transport, varmeisolering, håndtering og ergonomi har kommunen udviklet en ny type emballage til de ældres måltider. Måltidskonceptet forventes at være klar i slutningen af 2018.

Læs mere om projektet her.

Mad mod lungesygdomme

I deres seneste medlemsblad, Lungenyt, sætter Lungeforeningen fokus på mad. I lederen skriver direktør Anne Brandt blandt andet, at maden er en vigtig del af indsatsen mod lungesygdomme. Her fremhæves Horsens Kommune, der i deres indsats måltrettet borgere med lungesygdomme tilbyder en hel pakke med fysisk aktivitet, diætistvejledning og undervisning.

Find hele bladet med fokus på mad og måltider her.

Takeaway-virksomhed vil imødekomme fremtidens måltidsvaner

I storbyer rundt om i verden bygges der lejligheder uden køkkener, hvor der kan laves mad fra bunden. Den udvikling vil den danske takeaway-virksomhed Homemate komme i møde ved at tilbyde smagsfulde færdigretter. “Vi laver mad til folk, som har travlt. Maden er til mennesker, som værdsætter et godt hjemmelavet måltid, men selv mangler inspiration, energi eller tiden til det. Homemate tilbyder et lækkert måltid, der kun tager 15 minutter at tilberede,” siger Eric-Alan Rapp, direktør og stifter af Homemate til finans.dk.

I artiklen giver Eric-Alan Rapp udtryk for, at han synes, at udviklingen mod køkkenløse lejligheder er skør, men ser altså også et potentiale i, at flere og flere køber færdiglavet aftensmåltider.

Baggrunden for oprettelsen af virksomheden var kvaliteten på færdigretter – eller mangel på samme. “Vi havde en diskussion om kvaliteten på maden i Danmark. Vi fandt særligt den færdiglavede mad i supermarkederne for dårlig. Vi undrede os over, hvorfor det ikke var muligt at få færdiglavet mad af god kvalitet. Det var sådan, det begyndte,” siger Eric-Alan Rapp.

Læs mere her.

Der er lukket for nye kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet