Maddag 2017

13. september 2017

I dag afholdes Maddag, hvor næsten 24.000 vuggestue- og børnehavebørn sætter sig til frokostbordet og fejrer det fælles måltid. Eventen markerer værdien af madordninger, som et sundt, sjovt og velsmagende tilbud, der kan mere end mætte.

Det er fjerde gang Kost & Ernæringsforbundet og FOA arrangerer Maddag for landets daginstitutioner. Her samles børnene om det fælles måltid, som de selv har været med til at lave. I år står menuen på pitabrød med falafel, ærtecreme og grøntsager.

Måltidet som pædagogisk værktøj

En af grundstenene i madordninger er at bruge måltidet som et pædagogisk værktøj i hverdagen, hvor børnene inddrages i de små ting, de kan håndtere.

“Gode vaner begynder i barndommen. Så lad os starte med at tilbyde et sundt, appetitligt og fælles måltid her. Måltidet er en oplagt ramme for indlæring, hvor selv de mindste kan være med i forberedelserne. De lærer at håndtere en kniv, at sætte ord på mad og de mærker værdien af et fælles måltid. Jo mere man ved om mad, jo større er sandsynligheden for at træffe bevidste og sunde valg senere i livet. Jeg håber, at Maddag motiverer flere institutioner til at tilbyde madordning med dygtige fagprofessionelle i køkkenet”, siger Ghita Parry, formand for Kost & Ernæringsforbundet.

Sunde og glade børn

Mad til de mindste i daginstitutioner er et oplagt sted at sætte ind, hvis man vil sikre, at flere får adgang til sund mad. Undersøgelser viser nemlig, at børn får dækket op til 70% af deres daglige behov for måltider i daginstitutionen.

“Der er godt 310.000 børn i de danske daginstitutioner. Det er her, de får en stor del af deres daglige mad. Derfor har det stor betydning, hvad der bliver serveret. Maddag er en oplevelse ud over det sædvanlige for de børn, der deltager. Samtidig er det en måde at sætte fokus på vigtigheden af at servere sund og spændende mad i landets børnehaver og vuggestuer, så vi får sunde og glade børn”, siger Gina Liisborg, formand for Kost- og servicesektoren i FOA.

Højner mad- og måltidskompetencer

Kost- og Ernæringsforbundet og FOA står bag Maddag 2017, et samarbejde i regi af Måltidspartnerskabet. Andre af Måltidspartnerskabets partnere, der har medvirket til initiativet i 2017 er Landbrug & Fødevarer, Aalborg Universitet – København, University College Lillebælt og Komiteen for Sundhedsoplysning. Derudover er Maddag 2017 arrangeret i samarbejde med FOLA og BUBL. Maddag 2017 er et samarbejde, der skal højne mad- og måltidskompetencerne for den næste generation borgere og madprofessionelle, hvilket er et af Måltidspartnerskabets indsatsområder.

Læs mere om Maddag 2017 her.

Der er lukket for nye kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet