Grøntsager, velvære og kostråd

31. januar 2018

Den første måned i 2018 har budt på mange interessante måltidshistorier. Vi har her udvalgt nogle af dem, som man har kunne læse i medierne.

Kend din grøntssag

En af årets første nyheder kom fra egne rækker. Politiken dykkede ned i undersøgelsen om danskernes holdninger til og brug af grøntsager, som blev gennemført af Landbrug & Fødevarer i regi af Måltidspartnerskabet. Artiklen hæftede sig særligt ved forskellen på yngre og ældres grad af kendskab til forskellige grøntssager. Ikke overraskende har den ældre del af befolkningen et større kendskab end den yngre del. Til at kommentere undersøgelsen har de bl.a. talt med madsociolog Jon Fuglsang, der udtaler: “På den ene side er det helt naturligt, at mennesker, der i mange, mange flere år har drevet en husholdning, kan mere i et køkken end de unge […] Men på den anden side afspejler undersøgelsen også, at grøntsager er ingredienser, der kræver erfaring. Alle kan bruge et løg, men ikke alle kan bruge et græskar eller jordskokker. Og det er kundskaber, som de unge ikke får på samme måde som tidligere.”

Læs Politikens artikel her.

Sundhed og velvære

Det er populært at bruge indgangen til et nyt år til at sætte sig nye mål for egen sundhed. Mens nogle forsøger at komme af med nogle ekstra kilo er der andre der fokuserer på at få et optimalt helbred. Men i vores stræben efter et bedre helbred ligger der også en lurende angst for, at noget faktisk er rigtig galt. Den angst har den nuværende wellnessbølge og dens kommercielle aktører forstærket. Det fortæller sundhedsforsker, læge og professor ved Københavns Universitet Bente Klarlund Pedersen i en artikel fra Zetland. Artiklen peger på at det store fokus på sundhed og velvære kan være med til at skabe/øge sundhedspolarisering i samfundet.

Læs hele artikelen her, der også kigger nærmere på industrien omkring sundheds- og wellnessprodukter.

Madindeks 2017

Siden 2014 har Madkulturen udgivet Madindeks, der giver indsigter i danskerne mad- og måltidsvaner. Madindekset fra 2017 fokuserer på rammerne omkring danskernes aftensmad og viser, at hver fjerde dansker spiser aftensmad alene – og mange er ensomme. Food trends interesserer os ikke, og selskabet er vigtigere end selve maden.

Læs mere hos Madkulturen.

Eksperternes kostråd

Det er populært at bruge indgangen til et nyt år til at sætte sig nye mål for egen sundhed. I den forbindelse søger mange råd for, hvilken kost de skal spise, og her spiller forskningen en væsentlig rolle. Videnskab.dk stiller spørgsmålet om det ville gavne forskningen – og vores modtagelse af forskningen – hvis forskere bekendte kulør i forhold til personlige kostregulativer. Derved vil forskningen måske kunne imødekomme den skepsis, som mange har på baggrund af de mange og ofte modstridende forskningsresultater vi som borgere og forbrugere bliver præsenteret for. Eller også vil det bidrage til øget skepsis.

Læs hele artiklen her, hvor de kommer med argumenter for og imod at eksperter skal være mere åbne om personlige kostretninger.

 

Der er lukket for nye kommentarer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Partnere i Måltidspartnerskabet